tiistai 25. marraskuuta 2014

Outolintu / Veronica Roth











Lokakuun kirjana luettiin Veronica Rothin Outolintu (alkuteos: Divergent, 2011), suom. Outi Järvinen, Otava 2014.

Teos on nuorille suunnattu dystopia. Kirjan tulevaisuudessa ihmiset on jaoteltu viiteen eri luokkaan, Vaatimattomiin, Sopuisiin, Rehteihin, Uskaliaisiin ja Teräviin.

Loppuelämää koskeva valinta on tehtävä 16-vuotiaana, näin tekee myös kirjan päähenkilö Tris. Hän on kasvanut koko elämänsä Vaatimattomien kanssa, mutta ajatus uudesta ja  jännittävämmästä elämästä kiehtoo häntä. Hylätäkö perhe ja tuttu vaatimattomien yhteisö vaiko hypätä tuntemattomaan. Uuteen maailmaan konkreettisesti hypätään.

"Astun muutaman muun kanssa lähemmäs liikkuvaa junaa ja säntään juoksuun. Juoksemme junavaunujen vierellä jonkin matkaa ja sitten hyppäämme sivulle." s. 41

Trisillä on taipumuksia kolmeen osastoon, mikä on epätavallista. Tällaisena divergenttinä hän ei kuulu eikä sopeudu mihinkään muottiin, eikä ole hallittavissa. Hetkeksi hän löytää kodin Uskaliaista.

Nuortenkirjaan istuvia elementtejä teoksessa ovat perheestä irtautuminen, neuvokkuus, mustavalkoiset valinnat, rajojen rikkominen ja orastava nuori rakkaus.  Lopuksi vielä perhearvot laitetaan kohdalleen.
Kirjan veren vuodatus ja väkivalta oli pienoinen yllätys.

Osastojen välille syntyvä taistelu vie Vaatimattomat ja Uskaliaat hajalleen. Näin lukija viritetään trilogian muille osille otolliseksi.

Kirjasta on tehty myös filmatisointi  http://www.outolintu.com/


TKM

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti